Thomas en Veerle in Denemarken

zondag, juni 11, 2006

Assalaam alaykum

Deze middag heb ik mijn eerste les Spoken Arabic gehad!

Het Sheikh Mohammed Centre for Cultural Understanding is gehuisvest in een gerestaureerd windtoren huis in Bastakia gebied, het oudere stadsdeel van Dubai. Vroeger, toen er nog geen airco was, trokken de windtorens de briesjes naar binnen en zorgden zo voor afkoeling. Die windtorens huizen werden in het begin van de 20e eeuw bewoond door rijke Perzische handelaars die naar Dubai gelokt werden omwille van de gunstige handelstarieven. De meeste onder hen waren van het Bastak gebied, dat nu zuid Iran is, vandaar de naam Bastakia.

Aangezien Mevr Safa verhinderd was, hebben we vandaag les gehad van de directeur, Mr Abdallah. De lessen gaan door in een klein leslokaaltje met een 10tal stoelen (schrijftafelke hangt vast aan de stoel) en een bord vooraan. Voorlopig zijn we maar met 3 studenten: Dipak van India, Annaka van Japan en ikzelf. Met een kopje lekkere thee en fris water leerden we onze eerste woorden Arabisch.

De titel van deze post: Assalaam alaykum is goeiedag, letterlijk vrede zij met u. Als iemand dit tegen je zegt, kan je antwoorden met alaykum assalaam, met marhaba (welkom) of met ahlan (hallo). Herhalen en nog eens herhalen is de manier om de juiste uitspraak te leren, vooral omdat de uitspraak van de woorden verandert indien je ze zegt tegen een man, een vrouw of meerdere personen tegelijk!
Bijvoorbeeld:
- Hoe gaat het met je? tegen een man: Kayf Haal-ak; tegen een vrouw: Kayf Haal-ik en tegen meerdere personen: Kayf Haal-kum.
- Versta jij Arabisch? tegen een man: Tefham 9arabee; tegen een vrouw: Tefhameen 9arabee en tegen meerdere personen: Tefhamoon 9arabee (merk op dat er een cijfer tussen de letters komt, nl de 9, om aan te duiden hoe je de a moet uitspreken)

Als lesmateriaal hebben we gelukkig ook cassettekes waarop iedere les ingesproken staat. Ja, je leest het goed, cassettekes! Een geluk dat ik in mijn auto een cassettespeler heb!! Dipak ging echter proberen de cassettes op CD te zetten, een net iets moderner medium he :).

Na een paar eenvoudige dialoogjes en de dagen van de week, was het anderhalf uur voorbij en tijd dus om huiswaarts te keren en achter de bureau te kruipen en een beetje verder te werken met QuickBooks (boekhoudprogramma van SMME).


Ashoof-kum ba9adayn
(= tot later)

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage