Thomas en Veerle in Denemarken

zaterdag, september 09, 2006

Dhow cruise

Gisteren hebben we Nive's verjaardag gevierd op een dhow.
Een dhow is een Arabisch vrachtzeilschip. Dubai was ooit één van de belangrijkste dhow bouwcentra in de Golfkust. De Al-Galalif (dhow-bouwers) gebruiken eenvoudig materiaal en methoden om de vaartuigen te bouwen. De planken worden gebogen en in elkaar gepast, de ene boven de andere en dan wordt het frame aan de binnekant gemonteerd (in het Westen wordt het frame van een boot meestal eerst gebouwd en worden de planken nadien aangebracht). De grote vaartuigen worden allemaal gemaakt met de hand, met enkel een hamer, zaag, beitel, boor en schaaf als gereedschap! Vandaag de dag zijn de dhows voorzien van motoren en niet meer met zeilen. Dus gisterenavond hebben we voet aan boord gezet van zo'n gemotoriseerde dhow voor een tocht doorheen de kreek van Dubai.
De kreek (in het Arabisch Al-Khor) is een 12km lange zeearm die de levensader van de stad vormt en de basis heeft gelegd voor de welvarende handelsmetropool. De dikbuikige dhows, zwaarbeladen met waren uit zeer veel landen, liggen aan de kreek. Op de kade (dhow wharfage) staan massa's houten kisten voor doorvoer naar andere bestemmingen. Met krijt staan de steden op de kisten: Bombay, Karachi, Zanzibar, ... . Dag en nacht worden honderden houten dhows volgeladen. Maar de kreek is ook temidden het moderne zakencentrum waar wolkenkrabbers de skyline domineren. Ten zuiden van de kreek ligt het oudere stadsdeel Bur Dubai, met het museum, Bastakia gebied en het paleis van de Sheikh en ten noorden ligt het nieuwere deel Bur Deira. Je kan de overkant bereiken met een abra (watertaxi), Al-Maktoum of Al-Garhoud brug of via de Al Sindaga tunnel. In het oosten loopt de kreek over in een brede lagune, waar duizenden flamingo's overwinteren.
Na een heerlijke buffetmaaltijd binnen (het is hier nog steeds heel warm, ook s avonds, dus lange leve de A/C) hebben we ons in de zeteltjes aan dek genesteld om nog meer te genieten van de omgeving. Op onze rondvaart hebben onder andere hetvolgende gezien:
In Shindagha, de historische wijk aan de kreek, waar de eerste bewoners van Dubai zich vestigden, zijn de nog behouden huizen gerestaureerd. Het paleis van Sheikh Said (overgrootvader van de huidige ruler van Dubai, Sheikh Mohammed) met tentoonstellingsruimten rondom centrale binnenplaats is één van die mooie reconstructies. In de buurt van het Shindagha paleis is een monument opgericht om het erfgoed van de bedoeïenen en van het parelvissen vast te leggen voor het nageslacht. We zijn ook langs Heritage House gevaren: een gerestaureerd traditioneel huis, in Souq gedeelte van Deira, gebouwd in 1890, ooit bewoond door een rijke Iraanse handelaar. Het verschilt van de oude huizen in Bastakia gebied (cf waar ik Arabische les gevolgd heb) aangezien Heritage House geen windtorens heeft. Het huis wordt gekarakteriseerd door veel houten blinden op straatniveau en een balkon dwars op het dak. Een gebouw waar je ook niet kan naast kijken, is Dubai Municipality building. Dit postmoderne gemeentehuis staat aangeschreven als een architectonisch hoogstandje. Uit een open betonblok steekt een halfronde granieten uitbouw. De koperkleurige uitbouw staat op witmarmeren zuilen. Ertegenover staat het beeld van een dromedaris met een schaakbord en een toren, een herinnering aan de schaakolympiade van 1986.
Na deze mooie dhow cruise hebben we koers gezet naar Malécon, een bar in Jumeirah 1, waar we de beentjes uitgeslaan hebben op "cheesy" muziek. Een zeer geslaagd verjaardagsfeestje Nive!

Enkele foto's:


Nive, birthday girl,
in het Intercontinental hotel
(plaats van afspraak)


aperitiefke


binnen in de airco smullen van lekker buffet


nadien gezellig samenzitten aan dek


Nive en Veerle vooraan de dhow


Hertitage House
(andere bezienswaardigheden helaas
geen geslaagde foto's wegens schermke
camera aangedampt en geen flash)


de 2 "rug"meisjes zijn de jarige
Ruba en Nive

klaar om de lekkere chocoladetaart
aan te snijden


gezellig aan dek


feestje nadien in Malécon

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage